sâmbătă, 13 august 2016

Muzeul Olteniei PLANETARIUM

Ce este de stiut despre Muzeul Olteniei din Craiova, Sectia de Stiintele Naturii, PLANETARIUM

Planetarium este situat pe Strada Popa Sapca la nr.8. 

Muzeul se afla vis-a-vis de fantanile muzicale si statuia lui Mihai viteazul.


Pretul la intrare este unul modic, si anume 5 lei, iar in timpul saptamanii nu este deloc inghesuiala, asa incat poti sa petreci destul de mult timp sa intelegi explicatiile date de audio-ghid.

Asa, foarte interesant este acest audio-ghid. Ne-am bucurat sa gasim un astfel de dispozitiv modern, perfect functional, cu explicatii care se aud clar in casca, asa cum intalnim la marile muzee din capitalele Europene.
Cladirea care adaposteste acest muzeu, este una cu o istorie aparte, asa cum sta scris pe placa de marmura de la intrare:
     '' In acest imobil, Palatul Ramuri, si-a desfasurat activitatea NICOLAE IORGA, istoric, scriitor, publicist si om politic, Director al Revistei Ramuri ''

Dupa ce am intrat in Muzeu, gasim la parter sectiunea intitulata OLTENIA TERRA FOSSILIS - care reprezinta o reconstituire a peisajului Pleistocen:
   '' In urma cercetarilor organizate de Muzeul Olteniei in cariera Valea Frasinului de pe raza localitatii Leu, a fost descoperita o asociatie de mamifere vechi de circa 1,6 milioane de ani, care cuprindea: mammuthus meridionalis, cai, rinoceri, boi, cerbi, rozatoare si carnivore. ''

  

Deci, in dreptul unui exponat daca gasim o cifra cu simbolul unei casti, ce avem de facut este sa tastam pe audio-ghid numarul respectiv si sa apasam tasta play si sa ascultam explicatiile timp de cateva minute.



Mergand mai sus, la primul etaj, gasim detalii despre flora si fauna Olteniei, putem vedea animale impaiate in mediul lor natural, si chiar o pestera in care audio-ghid-ul ne explica felul in care s-au format stalactitele, stalacmitele si celelalte formatiuni calcaroase.
 

 

 


La etajul al II-lea si ultimul al muzeului, putem intelege cum s-a format universul in care noi traim, pornind de la Momentul Big Bang-ului produs in urma cu aproximativ 13,7 miliarde de ani.

 

 


2 comentarii:

  1. Foarte interesant. Va rugam sa faceti un articol si cu Muzeul de Arta din Craiova ( Palatul Jan Mihail cred ca se mai numeste).
    Sau puteti scrie si despre Parcul Nicolae Romanescu recent renovat in 2016.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am vizitat Planetarium. Intr-adevar, sunt lucruri bine de stiut. Suntem atat de mici in univers... Dinozaurii au lasat in urma lor doar niste oase imense de care sa ne minunam azi. Totul este trecator, totul este efemer...

    RăspundețiȘtergere

Comentariile voastre le puteti posta aici...
Asa puteti impartasi experienta voastra cu noi.