vineri, 13 aprilie 2012

Internetul de la Hoteluri

Internetul...cine isi poate permite sa stea departe de internet, fara sa isi verifice mailul, facebook-ul si alte astfel de instrumente in mediul virtual? Chiar si in vacante si concedii multi dintre noi se gandesc "parca mi-as lua si laptopul cu mine...just in case I need it....". Cand suntem in interes de servici in alta localitate, nici nu se mai pune problema sa nu avem acces la internet. Este la ordinea zilei ca cei care cauta cazare la hotel in Craiova sau o pensiune in Craiova, sau chiar si cazare la particulari in Craiova, sa puna urmatoarea intrebare: "ma pot conecta la internet daca sunt cazat la dvs?"
Atentie insa la siguranta retelelor fara fir - wireless - din cadrul hotelurilor! Este bine stiut faptul ca, retelele prin cablu (internet prin fir) sunt mult mai sigure decat retelele wireless. Asa incat, daca aveti de gand sa faceti plati on-line, sau sunteti nevoiti sa trimiteti date confidentiale (date bancare, CNP-ul, coduri, parole, etc) din hotelul in care sunteti cazat, este bine sa respectati urmatoarele reguli:
1. Intotdeauna intrebati cum se numeste reteaua wireless a hotelului si care este parola de acces pentru a va putea conecta laptop-ul la internet. De exemplu, se poate intampla ca in cadrul unui hotel din Craiova, in momentul in care doriti sa va conectati la internet, sa "descoperiti" cu stupoare ca exista mai multe retele ce se pot accesa chiar si fara parola.
2. Retelele wireless care pot fi accesate fara parola prezinta un risc deosebit de mare. Nu transmiteti date confidentiale prin intermediul acestora sub nici o forma, daca nu sunteti absolut sigur ca reteaua este a hotelului unde ati fost cazat.
3. Este de preferat ca atunci cand accesati internetul prin intermediul retelei wireless a pensiunii, sa nu va gasiti intr-o zona de tip "open space" unde puteti vedea mai multe persoane cu laptopuri conectate la internet. Deci este bine sa evitati sa mergeti in zona receptiei sa faceti tranzactii ce necesita transmiterea unor informatii strict confidentiale, acestea fiind de preferat sa fie facute din camera dvs.
4. Daca vi se poate pune la dispozitie un cablu de retea internet pe care sa il conectati la laptop-ul dvs, atunci veti sti cu siguranta ca tranzactia si toate datele transmise, au parte de un grad sporit de securitate.