luni, 21 aprilie 2014

Ce trebuie sa stim cand plecam cu avionul?

Cauta oferte de avion - Majoritatea companiilor aeriene low cost au promotii tot timpul anului, indiferent de sezon.  Aceste oferte sunt de obicei valide doar in unele zile ale saptamanii. Daca nu sunteti presat de timp sa cumparati bilete de avion pentru o anumita data, puteti verifica "ofertele speciale" sau "bilete de avion la promotie", pentru a obtine cel mai bun pret! Uneori puteti astepta 2-4 saptamani pentru o promotie care sa includa destinatia dorita de dumneavoastra!
Evitati vacantele scolare - Multe companii aeriene low-cost profita de perioada vacantelor scolare pentru a mari preturile. In aceste perioade, ei se asteapta la un numar mai mare de calatori decat de obicei. In timpul vacantei, cumpararea tarzie a unui bilet de avion (cu o saptamana inainte de data zborului) poate face ca pretul acestuia sa fie chiar mai mare decat pretul aceluiasi bilet la o companie aeriana traditionala. De aceea, este recomandata evitarea acestor perioade, pe cat posibil.
Zburati in timpul saptamanii - Majoritatea pasagerilor prefera sa calatoreasca in weekend si de aceea biletele de avion pentru zborurile din week-end se vand primele. Puteti observa ca zborurile de marti, miercuri si joi sunt mai ieftine decat cele de duminca. Unii operatori low-cost au promotii speciale pentru zilele saptamanii.
Cumpara biletul din timp - Cele mai ieftine bilete de avion se vand primele. Politica companiilor ariene low cost este sa vanda biletele ieftine la inceput, iar apoi, pe masura ce avioul se umple, pretul biletelor creste. De obicei, daca cumparati biletul de avion cu 2-3 luni inainte de data zborului, puteti obtine un pret foarte bun. Pentru zborurile din perioada sarbatorilor de Craciun sau Paste, este bine sa cumparati biletele si mai din timp.
Comparati preturile – Exista site-uri specializate unde puteti gasi lista tuturor liniilor aeriene care efectueaza zboruri de pe un anumit aeroport/ dintr-un anumit oras spre altul. Astfel, veti sti cu siguranta care sunt companiile aeriene low cost care ofera zboruri ieftine spre destinatia dv. si veti putea compara preturile si orarele lor pentru a putea alege zborurile care vi se potrivesc cel mai bine.
Luati in considerare aeroporturile secundare - De obicei, aeroporturile secundare (aeroporturi mai mici sau care se afla mai departe de centrul orasului) au taxe de aeroport mai mici, de unde rezulta preturile mai mici pentru bilete. La compararea preturilor zborurilor de pe doua aeroporturi diferite, luati de asemenea in calcul pretul platit pentru transportul la aeroport (cursa speciala, bilet de tren, benzina etc.)
Un zbor indirect - Daca pentru destinatia aleasa de dv. nu exista zbor direct si sunteti nevoiti sa faceti escala intr-un oras intermediar, trebuie sa luati in calcul trei lucruri deosebit de importante:
  • In primul rand, fiti atenti la faptul ca pentru zborurile indirecte, biletele le cumparati separat, ca pentru doua calatorii complet diferite. Este astfel foarte posibil ca suma platita pe biletele low cost pentru zboruri indirecte cumparate cu foarte putin timp inainte de efectuarea zborului, sa fie aproape egala cu pretul unui bilet de zbor direct de cursa aeriana traditionala. Verificati si comparati bine inainte!
  • La sosirea pe aeroportul unde schimbati avionul trebuie sa va recuperati bagajele - ca si cum ati fi terminat calatoria. Pentru a continua zborul va trebui sa refaceti check-in-ul la avionul urmator, trecand inca o data prin toate formalitatile. Fiti foarte atenti, caci toate aceste procedee pot dura mai mult de 3 ore! Este bine sa aveti o rezerva de timp.
  • Nu in ultimul rand, daca primul dv. zbor are intarziere, urmatorul nu va asteapta, desi este efectuat de aceeasi companie, politica companiilor low cost fiind ca zborurile sunt independente. Companiile aeriene low cost nu isi asuma responsabilitatea pentru pierderea "legaturilor" indiferent de motive.
Mai rar vezi o aterizare, in care umbra avionului sa aterizeze odata cu avionul.