vineri, 7 august 2015

Statiunea BAR din Muntenegru - vacanta ideala pentru familii cu copii

Drumul cu mașina este greu, chiar foarte greu, pană in Statiunea Bar din Muntenegru. Sunt aproximativ 725 Km de drum practic fără autostrăzi ( exceptand o mică porțiune de drum ). Pentru că nu există autostrăzi, viteza medie de deplasare cu mașina este de 50-60 Km/h si extrem de rar atingi viteza de 100Km/h, (dese limitari de viteza prin orase/sate, iar drumul este foarte virajat si nu poti depasi prea mult indicatoarele de limitare atunci cand ai succesiune de curbe periculoase. Ca și comparație, este un fel de Transfăgărășan combinat cu Rucăr-Bran, pe o distanta de 250-300 Km ).
In rest pe drum, intalnim foarte multe tuneluri sapate in munti, tuneluri ce au lungimi diferite, de la cateva sute de metri, pana la 5 Km, ultimul tunel si cel mai lung, pe care il vei traversa cu masina, inainte de ajunge in Bar.
Politie pe drum - da! Aveti grija la limitarile de viteza din orase. Eu am fost oprit de 2 ori in mijlocul noptii de catre echipaje de politie, pentru verificarea actelor. Imi era teama ca sunt precum politistii din Romania (pusi pe jecmaneala si amenzi) dar s-au dovedit a fi ok, verifica actele si in 30 de secunde pleci.
Dar ce are de oferit stațiunea Bar din Muntenegru?
In primul rand, stațiunea oferă o plajă destul de generoasă cu ieșire la Marea Adriatică - apa marii e curata si cred ca are o salinitate mai ridicata decat Marea Neagra,

Cateva lucruri mai puțin obișnuite pentru o plajă:
1. Plaja nu are nisip deloc, si nici scoici nu vezi. Da, așa este! Plaja este acoperită in intregime cu pietre ( dimensiunile pietrelor variaza, unele fiind mai mari decat o portocală chiar, iar altele cat un bob de mazăre ). Recomandare: purtați papuci adecvați pe plajă dar și in apă - și in apă găsim aceleași pietre și este foarte greu să mergi desculț;
2. Pentru cei care nu se impacă cu soarele arzător de la amiază, avem o veste bună: plaja are umbră naturala, existand la cațiva metri de plajă o padure ingustă de conifere. Deci nu este nevoie să venim cu umbrela in spate la plajă. Este suficient să mutăm pătura la umbra oferită de acești brazi;
Ce mi-a plăcut in mod deosebit:
1. Am apreciat prețurile mici practicate la magazine, pe terase si la restaurante. Cu doar 1,5 euro puteai sa bei o bere la terasă, sau să o cumperi direct din minimarket cu 0,75 euro. O felie de pizza o puteai găsi la 1 - 1,5 euro, o felie destul de mare si foarte consistentă. Suveniruri de la 1 euro. Plimbare cu vaporașul o zi intreagă la 10 euro / persoană.
2. Gradul ridicat de civilizație. Puteai să-ți lași fără probleme prosopul sau salteaua pe plajă și să revii cateva ore mai tarziu la plajă. Micii comercianți care veneau pe plajă nu sunt așa gălăgioși ca pe litoralul romanesc. Pe plaja din stațiunea Bar, exista trei sau patru terase mari. Nu vezi zeci de prăvălii mici, dubioase, fiecare cu muzica dată mai tare ca vecinul, doar-doar or prinde așa mai mulți clienți.
3. Stațiunea Bar din Muntenegru se adresează in special familiilor cu copii. Pe plajă nu se face topless. Nu există discoteci in aer liber. Muzica ceva mai tare se aude in zona parcului de distracții pentru copii ( caruseluri, tobogane, tir, plimbări cu mașinuțe electrice, etc. )
Fotografii din Statiunea Bar, Muntenegru: