vineri, 20 aprilie 2012

Clienti no show vs. rezervari false

     Se intampla uneori ca un client ce cauta cazare in Craiova, sa rezerve una sau mai multe camere pentru cazare, pentru una sau mai multe zile, iar clientul, dintr-un motiv sau altul, sa nu mai apara. Acestia sunt clientii de tip NO SHOW (care nu mai apar) si ei dau mari batai de cap hotelierilor.  Se poate intampla oricui. Traficul, jobul, familia, starea de sanatate, vremea, grevele, sunt doar cateva din cauzele care ne pot da planurile peste cap atunci cand vine vorba de rezervarile facute la un hotel sau o pensiune. Este normal si firesc sa anuntam la receptia hotelului despre acest fapt. Un simplu telefon este suficient pentru a contramanda o rezervare, iar astfel hotelul este scutit de un prejudiciu evident.
     Imaginati-va rezervarea unei camere pentru o perioada de o saptamana. Clientul nu apare in prima zi. Receptia hotelul incearca sa ia legatura cu clientul pentru a sti daca pastreaza camera rezervata in continuare (poate fi vorba de o intarziere de numai o zi). Clientul nu poate fi contactat chiar daca s-a insistat si au fost mai multe incercari de acest fel. In acest caz rezervarea va fi anulata.
Regula de bun simt: cand stiti cu certitudine ca nu mai puteti ajunge la pensiunea / hotelul unde ati facut o rezervare, sau intarziati mai mult decat ar fi normal, puneti mana pe telefon si anuntati la receptie. Nu veti fi penalizat in nici un fel, nu vi se va reprosa nimic. Dati dovada de maturitate si asumarea unor situatii imprevizibile si mai putin placute.
Exemplu: Buna ziua, numele meu este Popescu Dan, am o rezervare la hotelul / pensiunea dvs. in perioada 1-7.mai.2012 si vreau sa va anunt ca nu pot ajunge in prima zi a rezervarii, voi sosi cu siguranta ziua urmatoare. Multumesc pentru intelegere!
    Acest mod de comunicare cu unitatea de cazare unde ati facut rezervarea este unul benefic pentru ambele parti. Daca nu anuntati receptia de faptul ca nu mai puteti onora rezervarea facuta anterior, puteti avea surpriza ca, altadata sa vi se refuze o noua rezervare (pe numele dvs), sau mai rau sa ajungeti la receptia hotelului si sa vi se ceara sa platiti o zi in plus, pentru o rezervare anterioara neonorata si pentru care nu ati anuntat receptia hotelului.
CONCLUZIE: daca sunteti client de buna credinta, ati facut o rezervare la un hotel / pensiune, este bine sa pastrati legatura cu persoana la care ati facut rezervarea. Telefoanele mobile sunt acum in buzunarul oricui, tarifele la convorbiri nu mai sunt costisitoare ca atunci cand au aparut primele retele GSM. Este bine sa anuntam ora la care sosim, daca avem sau nu intarzieri. Nu deranjati pe nimeni cu aceste telefoane. Acesta este in fapt si rolul persoanei angajate la receptie. Toate aceste detalii aparent "nevinovate" ne asigura o colaborare buna pana in momentul check-in-ului la hotelul / pensiunea unde am facut rezervarea.