vineri, 12 august 2016

Filtre de apa potabila sau apa plata de la robinet

Multi dintre noi am cumparat de multe ori apa plata imbuteliata la 2 Litri sau la 5 Litri, cu gandul ca este o apa fara impuritati, eventual cu ceva minerale, o apa numai buna de baut.
In special pentru copiii mici, parintii au grija sa le prepare mancarea si sa consume apa de o buna calitate.
Intrebarea care se pune este urmatoarea: de la imbuteliere si pana venim sa cumparam aceasta apa, oare cate ore / zile a stat in soare, sau depozitata in conditii nepotrivite prin vreun depozit( inghet / dezghet, s.a.).
Unii au incercat varianta cu dozator de apa plata in casa. Ai o 'damigeana' de plastic de vreo 10 Litri cu apa plata, pe care o asezi cu 'gura in jos' sa curga prin dispenser si de acolo bei o apa mai buna, racita sau incalzita. Este si asta o solutie, dar la fel, nu putem sti cat o fi stat in soare depozitata aceasta apa, si mai are inconvenientul ca trebuie sa cari la fiecare 2-3 zile sau o saptamana, o greutate mare ( 10 Litri = 10 Kg ) si nu prea e placut, mai ales daca stai la un bloc mai vechi de cartier comunist, pe la etajul al IV-lea, fara ascensor.
In ultima vreme, au aparut pe piata filtrele de apa, care se monteaza sub chiuveta si care promit o apa mai buna, mai filtrata, fara impuritati, fara miros de clor, apropiata de apa plata.

Mai multe filtre (aici 4 la numar) se inseriaza, apa trecand prin fiecare filtru, fiecare cu functia lui:
- primul, cel rosu, este filtrul de sedimente ( opreste mizeria, nisip, rugina, etc);
- al doilea este filtrul precarbon (granule de carbon mai mari);
- al treilea este filtrul membrana;
- al patrulea este filtrul post carbon (granule de carbon mici).

Acum, din discutiile avute cu o chimista in varsta din Craiova, am inteles ca apa de la Izvarna, este o apa de foarte buna calitate din punct de vedere chimic, fara substante chimice nocive, nici macar in proportii mici. Doamna chimista de care vorbeam, imi spunea ca 'poti sa bei fara probleme apa de la robinet in Craiova, pentru ca este o apa foarte buna'. Ok, nimic de zis, dar conductele astea care ne aduc apa in casa, au zeci de ani vechime, se pot desprinde din ele particule de rugina, si alte asemenea impuritati. Am vazut cu totii cand sunt operatii de intretinere a acestor conducte, se sisteaza furnizarea apei, iar atunci cand se reia furnizarea, primele minute la robinet curge o apa foarte murdara, semn ca si aceste conducte nu sunt tocmai curate, chiar daca apa este buna.
Bun, revenind la aceste filtre care par solutia optima pentru a bea o apa de la robinet, mai filtrata, mai curata si fara mirosuri neplacute, foarte asemanatoare apei plate, si care are avantajul ca este o 'apa nestatuta' - in sensul ca nu a stat depozitata imbuteliata, fiind chiar apa de la robinet.
Sa discutam despre costuri: instalarea initiala costa 450 lei. Filtrele se schimba toate 4 la 12 luni si costa 200 lei.

Partea interesanta abia acum vine....

Folosind aceste filtre de aproximativ 3 ani, pe care le-am schimbat, fireste anual, am zis sa le iau pe cele uzate sa le desfac, sa le sparg, si sa ma conving de cat sunt ele de eficiente ( cam cata mizerie filtreaza in 12 luni ).
Atasez mai jos fotografiile. Va veti convinge singuri daca merita sau nu investitia. Important de stiut ca nu aveau nici unul din filtre mirosuri neplacute.

 

 

  

 




Un comentariu:

  1. Filtrele acelea negre sunt cu carbon, deci nu este mizerie ce se vede acolo. Da, cred ca au si ele rolul lor aceste filtre si sunt bune.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile voastre le puteti posta aici...
Asa puteti impartasi experienta voastra cu noi.