vineri, 5 august 2016

Turism viticol in Cramele din Romania

Un numar de aproximativ 60 de crame din Romania practica turism viticol, dintr-un numar total de 160 de crame care produc vin imbuteliat.
Ce reprezinta de fapt turismul viticol sau oenoturism ( prescurtat enoturism )?
Este foarte simplu: turistul viziteaza o crama, i se explica procesul tehnologic de obtinere a vinului, au loc degustari, plimbari in vie, iar turistii care doresc, pot participa la recoltarea strugurilor.
In functie de specificul fiecarei crame se pot caza doua pana la cincizeci si cinci de persoane, dar exista si locatii unde turistii nu pot ramane peste noapte ( vizita de o zi ).
“În ultimii ani observăm că din ce în ce mai multe persoane aleg să îşi petreacă timpul liber vizitând crame. Este un tip de turism care poate fi realizat de oricine, dar în momentul de faţă persoanele care călătoresc constant îl apreciază cel mai mult. La nivel de preţ, valoarea medie pentru o vizită la cramă este aproximativ 50 lei/persoană în care sunt incluse 5 vinuri, apă şi mici gustări reci precum pâine, grisine, brânză, mezeluri, fructe proaspete sau uscate.” spune Alina Iancu, fondator ReVino.ro şi CrameRomania.ro.
Cele mai multe crame adunate la un loc se afla in Muntenia ( Podgoria Dealul Mare ), iar apoi Oltenia ( Podgoria Dragasani ).